Met water spoel je de tandpasta weg en zo kan de fluoride zijn werk niet goed doen. We doen dat bijna allemaal fout. Begin zo vroeg mogelijk met het aanleren van een goede mondverzorging. Hieronder lees je nog eens 5 tips voor een goede mondverzorging van je kind.

Eerst limonade helemaal opdrinken, dan spelen

Veel kinderen krijgen één glas limonade per dag. Want: meer is slecht voor de tanden. Maar dan moeten ze dit glas wel in één keer leegdrinken. Nemen ze steeds tussen het spelen door een slokje, dan heb je elke keer een nieuw suikermoment en krijgt het speeksel geen tijd om het tandglazuur te herstellen.

Fluoride een belangrijk onderdeel!

Fluoride is het enige middel dat gaatjes kan voorkomen en beginnende gaatjes kan stoppen. Kinderen die poetsen met tandpasta zonder fluor krijgen sneller gaatjes. Helaas gaan er over fluoride gaan de meest wilde verhalen rond: het zou giftig en kankerverwekkend zijn. Maar de hoeveelheid fluoride in tandpasta is zo klein dat je wel heel veel tubes tandpasta per dag moet eten wil het schadelijk zijn.

Zeven eetmomenten per dag

Probeer niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag te hebben. Na het eten van suikers ( ook fruitsuikers en koolhydraten) produceren de bacteriën in de mond een zuur. Het zuur lost steeds een beetje tandglazuur oplost. Dit is schadelijk voor het gebit. Probeer eet- en drinkmomenten daarom ook altijd te combineren en niet direct na het eten te poetsen maar eerst een half uurtje wachten.

Pas op met pyjamapapjes

Er zijn steeds meer peuters met zuigflescariës: ernstig tandbederf door te lang poedermelk of pyjamapapjes te drinken uit de fles. Zodra een kind zijn eerste tandje krijgt, is het verstandig om over te stappen op een beker.

Tanden wisselen = extra aandacht

De meeste kinderen beginnen rond hun zesde met het wisselen van tanden en rond die leeftijd breken de eerste blijvende kiezen achter het melkgebit door. Een cruciaal moment , want het glazuur van het blijvende gebit is nog niet zo sterk en een gaatje is dus zo gevormd. Daarnaast wordt het poetsen een stuk lastiger met al die ‘gaten’ in de mond. Besteed rond het wisselen daarom extra veel aandacht aan de mondverzorging.

Bezoek een mondhygiënist

Neem je kind zo vroeg mogelijk mee naar de mondhygiënist. In ieder geval vanaf het eerste tandje. Want voorkomen is immers beter dan genezen. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de mondhygiënist gratis (het wordt vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt geen eigen risico).

Lees meer over wat een mondhygiënist doet

Afspraak maken

Wil je voor je kind een afspraak maken bij de mondzorgpraktijk VitaalDent Kids in Tiel? Laat dan even je gegevens achter. Wij bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.

     Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. privacy verklaring