Slechts een 25% van de 11-jarigen en 5% van de 17 jarigen heeft een gaaf gebit. Dat wil zeggen: geen gaatjes. Schrikbarend vind je niet? In mijn praktijk zie ik regelmatig dat tieners hun gebit verwaarlozen. Als ouder speel je hierbij een hele belangrijke rol.
De staat van het tienergebit gaat achteruit en dat valt te voorkomen
Als kinderen naar de middelbare school gaan, liggen er veel verleidingen op de loer, zoals snoepen, energiedrankjes en roken. Die verleidingen komen steeds vroeger. Wanneer je tiener een juiste mondverzorging heeft en bewuste keuzes maakt in wat hij of zij eet en drinkt, voorkom je gebitsproblemen als cariës (gaatjes) en tanderosie. Indien je kind een beugel heeft, dan is het belangrijk om nog meer tijd en aandacht te besteden aan de mondhygiëne. Als ouder kun je je tiener helpen om bewuste keuzes te maken en een goede mondverzorging twee maal per dag stimuleren.
Wat je als ouder kunt doen
Snoepen, energiedrankjes en roken. Slecht, slecht, slecht voor de mondgezondheid. Maar daar zal je kind niet zo snel naar luisteren. Wist je dat een gebit pas op 22-jarige leeftijd is volgroeid? Als ouder kun je je (pre)puber helpen om bewuste keuzes te maken, ook als het gaat om de mondgezondheid
7 tips
- In groep 6, 7 en 8 zijn kinderen nog ontvankelijk voor wat je als ouder zegt. Hét moment om goede mondgezondheid nog eens extra onder de aandacht te brengen!
- Wel spugen, niet spoelen. We doen het zelf bijna allemaal fout. Met water spoel je de tandpasta namelijk weg en zo kan de fluoride zijn werk niet goed doen. Dus: tandpasta uitspugen en de rest lekker laten zitten.
- Maak je kind ervan bewust dat zijn of haar gebit kwetsbaarder is dan een volwassen gebit. Zo krijgt tienerglazuur bijvoorbeeld sneller gaatjes.
- Vraag je kind of zijn of haar tandvlees weleens bloedt. Tandvlees hoort niet te bloeden. Wanneer dit wel zo is, is het tandvlees ontstoken en is het raadzaam om een mondhygiënist te bezoeken.
- Vertel je kind om niet meer dan zeven keer per dag te eten/ en of te drinken. Zo krijgt het speeksel de tijd om zuuraanvallen te neutraliseren.
- Maak je kind ervan bewust dat er in een groot deel van de producten die in de supermarkt liggen suikers zitten en praat met je tiener over de gevaren van roken. Roken is niet alleen slecht voor de algehele gezondheid, maar ook voor de mondgezondheid.
- Maak poetsen zichtbaar. Poets zelf je tanden in de buurt van je kind. Zo maak je van poetsen iets heel gewoons.
Bezoek een mondhygiënist
Ga met je tiener naar de mondhygiënist. Bijvoorbeeld wanneer je een stinkende adem waarneemt of wanneer zijn of haar tandvlees weleens bloedt. Maar ook zonder ongemakken is af en toe extra verzorging (bijvoorbeeld een fluoridebehandeling) raadzaam. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek en behandeling bij de mondhygiënist gratis (het wordt vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt geen eigen risico).
Afspraak maken
Wil je voor je kind een afspraak maken bij de mondzorgpraktijk VitaalDent Kids in Tiel? Laat dan even je gegevens achter. Wij bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.