Bijna de helft van alle jonge kinderen heeft gaatjes. In mijn praktijk leren we kinderen én ouders hoe ze goed kunnen poetsen. Je doet dat namelijk niet alleen om gaatjes te voorkomen, maar ook om het hele gebit gezond te houden. Zo voorkom je met poetsen ook dat gaatjes in het melkgebit schade kunnen veroorzaken aan het blijvende gebit.

Zo poets je goed

Voor iedereen geldt dat je 2 keer per dag te minste 2 minuten je tanden moet poetsen. Het liefst na het ontbijt en voor het slapen gaan. Maar hoe poets je de tandjes van je kind op een goede manier?

Zet de tandenborstel recht op de tanden. Zo kunnen de haartjes van de tandenborstel overal goed bij. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze manier verwijder je de schadelijke tandplak.

Poets in een vaste volgorde

In een vaste volgorde poetsen is niet alleen handig om te voorkomen dat je plekjes overslaat, maar je leert je kind ook om systematisch te poetsen. Daar hebben ze hun leven lang profijt van.
Poets volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Let ook op de achterkant van de laatste kiezen.

Bezoek een mondhygiënist

Neem je kind zo vroeg mogelijk mee naar de mondhygiënist. In ieder geval vanaf het eerste tandje. Want voorkomen is immers beter dan genezen. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de mondhygiënist gratis (het wordt vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt geen eigen risico).

Lees meer over wat een mondhygiënist doet

Neem de tijd

Ook al staat de volgende Netflix-serie op je te wachten, neem de tijd voor het poetsen. Je wilt je kind niet leren dat poetsen een gehaast ‘moetje’ is. Neem daarbij de volgende tips mee:

  • Poets altijd de rand van het tandvlees mee.
  • Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
  • Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam over de tanden en kiezen.

Kinderen onder de tien jaar?

Het is goed om je kind zelf te laten poetsen, maar poets je kind altijd na tot de leeftijd van tien jaar. Dit geldt ook bij het gebruik van een elektrische tandenborstel.

Afspraak maken

Wil je voor je kind een afspraak maken bij de mondzorgpraktijk VitaalDent Kids in Tiel? Laat dan even je gegevens achter. Wij bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.

 

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. privacy verklaring